Keresés
Close this search box.
Arcbőr típusok

Ismered a saját bőrtípusodat?
Tudd meg hogyan ápold!

A megfelelő arcápolási rutin kialakítása fontos arcbőrünk egészségének megőrzése érdekében.

Gyerekkorban lévő bababőrünk a kamaszkor beköszöntével a nagy hormonális változások alatt megváltozik.
A fokozott faggyútermelés miatt a bőr zsírossá, pattanásossá válik. 
Az idő múlásával ezek a problémák rendeződnek, de a bőrünket ért külső káros hatások és a bőrben lévő fontos tápanyagok csökkenésének hatására különböző bőrelváltozások jelenhetnek meg. 

Az arcápolás ezen hatások semlegesítését és a tápanyagok pótlását szolgálja, ezért fontos tudnunk, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk.

A bőrtípusokról

Négy alap bőrtípust szoktunk megkülönböztetni:

Normál arcbőr:

Normál bőr – arcápolási rutin kattints ide

A bőr faggyú és nedvesség tartalma egyensúlyban van, és a bőr se nem zsíros, se nem száraz. Halvány rózsaszínű, hidratált, sima, feszes és puha tapintatú.

Száraz arcbőr:

Száraz bőr – arcápolási rutin kattints ide

A bőr kevesebb faggyút termel, mint a normál bőr. A víz és faggyúhiány következtében a száraz bőr nem képes védeni a bőrt a környezeti hatásoktól.
Vízhiányos, piros, érdes tapintású, hámló bőrfelületek alakulnak ki. Az arcbőr feszes, de rugalmassága csökkent ezért megjelennek az apróbb ráncok.

Extra száraz bőrnél mindezek fokozottan jelentkeznek, és mély ráncok, barna foltok megjelenése követi. Megfigyelhetjük, hogy minden bőrtípus a kor előrehaladtával szárazabbá válik.

Zsíros arcbőr:

Zsíros bőr – arcápolási rutin kattints ide

A zsíros bőrtípus esetében fokozott faggyútermelés áll fenn. A túltermelést seborrhoeának nevezik.
A bőr fénylik, vastagabb és kitágult pórusok jellemzik. A zsíros bőrnél gyakran jelennek meg mitesszerek, pattanások, valamint aknék.

Kombinált arcbőr:

Kombinált bőr – arcápolási rutin kattints ide

A homlok-orr-áll T vonalában zsíros a bőr a fokozott faggyú termelés miatt. Emellett kitágult pórusok és pattanások alakulhatnak ki.
Az arc többi részén normál vagy száraz az arcbőr, mely a faggyútermelés csökkenése miatt alakul ki.

Bőrtípusok

Érzékeny bőr

Ilyen a babák bőre, mely jóval vékonyabb a felnőtt ember bőrénél. Ugyanakkor valamennyi bőrtípusnál kialakulhat, hogy érzékennyé válik a bőr:
Hámlás, pirosság, kiütés, és érdesség egyaránt kialakulhat. Gyakran együtt járhat viszkető, égető, feszülő érzéssel.

Valamennyi bőrtípus esetén a túlzott hideg csökkenti a faggyú kiválasztást, míg a nagy meleg fokozza az
izzadást, ami párolgáshoz vezet.
Ennek következtében a bőr kiszárad és hajlamosabbá válik az irritációra. Az alacsony páratartalom a szobákban télen kiszáríthatja és érzékennyé teheti a bőrt.

Az UV-sugárzás, az ózon és a környezetszennyezés szabadgyökök kialakulását eredményezi a bőrben. Ennek hatására pigmentfoltok és basalioma is kialakulhat.

A kozmetikumokban lévő anyagokra pl. alkoholra, illatanyagokra is érzékennyé válhat a bőr, de a helytelen bőrápolás, krémek, tonikok, bőrradír használata is kiválthatja ezt.

Érett arcbőr

Az érett arcbőr is hajlamos az érzékenységre, mivel a bőrfelszín folyamatos elvékonyodása és a csökkenő esszenciális zsírok mennyisége egyaránt hozzájárul a bőr védő funkciójának gyengüléséhez.

A bőrben termelődő hidratáló hialuronsav és a regeneráló Q 10 koenzim csökkenő mennyisége fokozza az öregedési folyamatokat. Ennek eredménye az apró ráncok megjelenése és a száraz, kipirosodott bőr is.

Bőrápolás nélkül a bőr sápadt, dehidratált, érdes tapintatúvá válik, feszessége csökken és sok apró ránc mellett mély ráncok is megjelennek.

Bármilyen bőrtípussal is rendelkezünk, mindig van megoldás arra, hogy megtaláljuk azokat a természetes anyagokat, amelyek segítenek megoldani az adott bőrproblémánkat. 

Célszerű rászánni az időt saját kozmetikumaink elkészítésére, mert így elkerülhetjük a készen vett termékekben megtalálható káros, netán rákkeltő anyagok használatát.

Megosztás

Tartalom

További tartalmaink...
Térd fájdalom arthrosis
Betegségek
Dr. Kovács Anna Mária
Térd porckopás (arthrosis) kezelése

Reggelente jelentkező fájdalom, merevség , mely rövid idő alatt elmúlik, de terhelésre ismét megjelenik. Súlyosabb esetben nyugalomban és éjszaka is fájdalom jelentkezik. Térd arthrosis kezelése lágylézer terápiával.

Tovább Olvasom
Lágylézer Doktor

© Minden jog fenntartva

Nyitvatartás:
Hétfő du. és Szerda du.

Telefon: 06 70 530 6421
Email: info@lágylézerdoktor.hu

Cím:
1146 Budapest,
Dózsa György út 7